vrijdag 28 maart 2008

visserrijnieuws.nl

Steken voor de stormen
Trawlervloot in depressie(s)

maandag 17 maart 2008
KATWIJK – Het is letterlijk en figuurlijk zwaar weer voor de trawlervloot. De zeer zware stormen rond de Britse eilanden dwongen de trawlers deze week tot dagenlang steken. Ook wordt de vloot al vroeg in het jaar geconfronteerd met de fors verminderde vangstmogelijkheden in Europese wateren.

Maandagochtend lag het Wironspan SCH 22/SCH 23 te steken aan de Engelse zuidkust. Schippers Maart van Rijn en Wim Ouwehand meldden ‘windkracht 10 en 11, en bij onze collega’s aan de westkust van Ierland doet 12 ook mee’.

De zware storm die afgelopen weekend en begin deze week over noordwest-Europa trok en in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk veel schade aanrichtte, werd door Duitse weerkundigen ‘Johanna’ genoemd. Ook na ‘Johanna’ was het een komen en gaan van depressies. De meeste trawlers zitten nog op blauwe wijting en krijgen op de oceaan de volle laag. De kleinere eenheden van de vloot hebben beschutting gezocht in de Bantry Bay aan de Ierse westkust. Ook vond een aantal trawlers enige beschutting in de Minch, achter de Hebriden (noordwest-Schotland), waar ze zouden wachten op beter weer. De grotere krachten waren dinsdag weer even aan het vissen op blauwe wijting, maar moesten ‘s avonds opnieuw op de wind gaan liggen. Uitwijken naar De Golf voor de kleinere trawlers was geen optie; het weer was daar net zo bar en boos. Mogelijk woensdagavond maar in ieder geval donderdag werd verbetering verwacht.

De Wironschippers hebben van het noodgedwongen op de wind liggen gebruik gemaakt om hun onbegrip over de quotaverlagingen in 2008 op schrift te stellen (zie Ingezonden). Maart van Rijn vanaf zee: ,,Het gaat niet goed zo. Er zit schrikbarend veel makreel en haring, maar daarvan zijn de quota verlaagd. We moeten nu op horsen en pilchards, maar die kunnen we niet vangen.’’De TAC’s voor belangrijke pelagische bestanden zijn voor 2008 over het algemeen lager. Het Nederlandse haringquotum ging van 62.900 ton in 2007 naar 36.908 ton voor dit jaar. Voor de belangrijke makreel daalde het quotum van 23.786 naar 21.719 ton. Ook blauwe wijting daalde gevoelig: van 51.951 ton naar 33.341 ton. Alleen voor horsmakreel steeg de TAC.

De TAC-verlagingen werken uiteraard ook door bij de trawlers onder Franse, Engelse en Duitse vlag. De ROS 171 ‘Maartje Theadora’ stoomde deze week naar huis, omdat het quotum blauwe wijting was volgevist.

Geen opmerkingen: