maandag 31 maart 2008

Hallo,
Nou ik zelf internet heb en soms niks te doen ga ik meer plaatsen, hebben jullie ook weer wat te doen.. Nou het isnog steeds lekker weer en we hebben gister lekker buiten geborreld. De hele dag vliegen er vliegende vissen onder het schip vandaan en die zweven dan tot wel 50m ofzo, dat is wel leuk om naar te kijken, lekker in de zon het schip vaart zelf ook wel.. Ik loop nou mn wacht van 8 uur 's ochtends tot 8 uur 's avonds met een uurtje pauze om 12 uur om te eten. Wel relax zo. Vanacht gaat de klok weer een uur terug geloof ik dus dan hebben we 4 uur verschil met jullie (utc-0200) Nouja dat was het wel want zoveel doe ik niet op een dag, beetje muziek luisteren, boek lezen en ik heb vanmiddag een zonsbestek gemaakt maar ik kwam erop uit dat de GPS er 7800nm naast zat. Dat zal wel niet kloppen dus, morgen maar weer.
We zitten nu op:
10-16N
24-07W
Koers: 205
Vaart: 15,1 kts
groet,
Ruben

filmpjes


Hee iedereen,

Arjo heeft 2 filmpjes op internet kunnen zetten van de storm afgelopen reis.

Hier zijn de links:



en een foto van de laatste BBQ

groet,

Ruben

zondag 30 maart 2008

positie

positie om 2045 utc+0200:
15-50 N
21-26 W
Koers: 205
vaart: 14,5
ETA tot evenaar: 3 dagen
ETA tot Rio: 7,5 dagen

Is misschien wel leuk. Ergens tussen de Kaapverdische eilanden en Mauretanië.
Groet,
Ruben

tijdverschil


hallo,
Hier alles goed, onze klok is sinds vanacht weer een uur terug gezet, tijdens onze wacht =(
Ik begrijp dat he tbij jullie nu zomertijd is en er is dus een tijverschil van al 3 uur. In de machinekamer gaat alles goed. Beetje opruimen en dingetjes maken. Mocht laatst helemaal zelf een supleerpompje voor het koelwater maken en dat is uiteindeljik (3 liter water verder) gelukt. Het is erg heet en wordt steeds heter. Het zeewater is nu 21,2 graden en nu (0300 utc-0100) kan je gewoon zonder T-shirt buiten lopen (uit de wind) erg lekker dus. Alle matrozen zijn verbrand omdat die de hele dag aan dek werken.
Ik hoorde dat we over 8 dagen in Rio zijn. Ik vraag het me af want gister waren het er nog 11... De evenaar komt er dus ook aan, weet niet precies wanneer.
Morgen wisselen Arjo en ik. Dan ga ik dus naar de brug, lekker weer een dagwacht. Dit was ook wel relax (1200-1600, 0000-0400) omdat ik dan 's middags vrij was. Maar ff een goede nacht is altijd goed.
Afgelopen avond hebben we weer geBBQt endat was lekker maar iedereen was na een uurtje al weg.. daarna nog ff naborrelen bij de schipper dat was ook wel leuk maar ik kon natuurlijk niet borrelen want ik moest 12 uur weer op...
Nou laat snel weer wat horen,
Groet,
Ruben

vrijdag 28 maart 2008

internet

Hee iedereen,
Deze plaats ik zelf want we hebben internet, heel traag maarja. Wel luxe. Jullie kunnen dus ook naar mijn hotmail mailen. Dat is misschien makkelijker. Als het internet wegvalt wordt het weer skyfile.. We zien wel. We hebben gisteren in Las Palmas gelegen en een nieuwe (oude) 1e machinist aan boord, aardige vent. Jammer dat Jan weg is want hij was ook heel aardig en goed. Nu zijn we weer onderweg naar Rio is het geloof ik of Montvideo dat weet ik niet. In iedergeval is het bloedheet, vooral in de machinekamer, veel water en misschien later ook zouttabletten tegen de stokerskrampen, nu nog niet hor. Straks over de evenaar en dan de doop door Neptunus en weer een BBQ. Vorige was ook erg leuk, lekker weer aan dek in het zonnetje en daarna de bar in om het af te sluiten =)
Nou ik laat wel weer wat horen als er weer wat gebereurt,
Groet,
Ruben

visserrijnieuws.nl

Steken voor de stormen
Trawlervloot in depressie(s)

maandag 17 maart 2008
KATWIJK – Het is letterlijk en figuurlijk zwaar weer voor de trawlervloot. De zeer zware stormen rond de Britse eilanden dwongen de trawlers deze week tot dagenlang steken. Ook wordt de vloot al vroeg in het jaar geconfronteerd met de fors verminderde vangstmogelijkheden in Europese wateren.

Maandagochtend lag het Wironspan SCH 22/SCH 23 te steken aan de Engelse zuidkust. Schippers Maart van Rijn en Wim Ouwehand meldden ‘windkracht 10 en 11, en bij onze collega’s aan de westkust van Ierland doet 12 ook mee’.

De zware storm die afgelopen weekend en begin deze week over noordwest-Europa trok en in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk veel schade aanrichtte, werd door Duitse weerkundigen ‘Johanna’ genoemd. Ook na ‘Johanna’ was het een komen en gaan van depressies. De meeste trawlers zitten nog op blauwe wijting en krijgen op de oceaan de volle laag. De kleinere eenheden van de vloot hebben beschutting gezocht in de Bantry Bay aan de Ierse westkust. Ook vond een aantal trawlers enige beschutting in de Minch, achter de Hebriden (noordwest-Schotland), waar ze zouden wachten op beter weer. De grotere krachten waren dinsdag weer even aan het vissen op blauwe wijting, maar moesten ‘s avonds opnieuw op de wind gaan liggen. Uitwijken naar De Golf voor de kleinere trawlers was geen optie; het weer was daar net zo bar en boos. Mogelijk woensdagavond maar in ieder geval donderdag werd verbetering verwacht.

De Wironschippers hebben van het noodgedwongen op de wind liggen gebruik gemaakt om hun onbegrip over de quotaverlagingen in 2008 op schrift te stellen (zie Ingezonden). Maart van Rijn vanaf zee: ,,Het gaat niet goed zo. Er zit schrikbarend veel makreel en haring, maar daarvan zijn de quota verlaagd. We moeten nu op horsen en pilchards, maar die kunnen we niet vangen.’’De TAC’s voor belangrijke pelagische bestanden zijn voor 2008 over het algemeen lager. Het Nederlandse haringquotum ging van 62.900 ton in 2007 naar 36.908 ton voor dit jaar. Voor de belangrijke makreel daalde het quotum van 23.786 naar 21.719 ton. Ook blauwe wijting daalde gevoelig: van 51.951 ton naar 33.341 ton. Alleen voor horsmakreel steeg de TAC.

De TAC-verlagingen werken uiteraard ook door bij de trawlers onder Franse, Engelse en Duitse vlag. De ROS 171 ‘Maartje Theadora’ stoomde deze week naar huis, omdat het quotum blauwe wijting was volgevist.

donderdag 27 maart 2008

Van mn vader

"Het is de straat van Magelhaen, de ontdekker van de straat op 21-101520... Is een Portugees die officieel Magalhäes heet"

groet

woensdag 26 maart 2008

Barren en brandstof

Hee iedereen,

Nou we zijn al weer een tijdje weg en zitten nu ergens tussen portugal en marokko denk. De route loopt dus naar Las Palmas dan de kaapverdische eilanden en dan montevideo. Dat is zoals het er nu uitziet. vandaar gaan we dan richting kaap en dan of om de kaap of door de straat van mechelen ofzo (niemand weet hoe dat ding precies heet). De eerste dagen hebben we goed gebarred. De eerste keer tot 1 uur, erg gezellig maar erg brak de volgende dag dus de dag erna tot 11 uur. Gisteren maar een filmpje gekeken. Arjo is best ziek geworden. Hij ging gistermiddag naar bed en ligt er nu nog steeds (0900, 26-03) hij heeft de hele dag niet gegeten gister, klinkt als griep. Ik voel me nu ook beetje slap maar het is nog vroeg dus we gaan er maar van uit dat het slaap is =)

Nu hebben we problemen met de brandstof omdat het 'alle scheisse ist' het is dus troep. En de motoren lusten het niet graag. Verder is het heel relax, niemand wordt betaald dus iedereen doet vooral heel rustig aan, 8 uurtjes op een dag draaien en in de mk weet niemand wanneer hij op wacht moet dus ze doen echt maar wat, ze maken gewoon iemand wakker als ze het zat zijn.

Zo dat is wel weer genoeg,

Groet,

Ruben

maandag 24 maart 2008

nieuw plan

Hee daar,
Nou we gaan niet door het Panamakanaal zoals het er nu uitziet. We gaan naar Las Palmas, daar liggen we 2 dagen ofzo in de haven waarna we doorstomen naar Brazilië of Argentinië. Daar bunkeren en bemanning wisselen en dan via de straat huppeldepup (tussen die eilanden en argentinië) of rond kaap horn. Vanacht heb ik op de brug gestaan met een duitser, aardige kerel. Nu zit ik in de MK en we hebben problemen met de BB Hoofdmotor, er is een cilinder die steeds hoge temperaturen geeft. We hebben het nu opgelost maar gisteravond leek dat ook zo. We wachten af...
Alles gaat verder goed. Er was een visser overboord gegaan op een ander schip maar die is gevonden. Na 5 uur in het water (10 C zonder zwemvest ofwat) leefde hij nog. Dat is bijna een wonder te noemen.
Vanochtend hadden we de verlaat-het-schip-drill en dat was ook wel grappig behalve dat het koud was en regende. Nu is het weer lekker geloof ik en over een paar dagen hebben we de noordwest pasaat en dan wordt het lekker weer zei Jan.
Nieuwe hut bevalt prima, stuk gezelliger dan het ziekenhuis. Ben erg moe doordat ik niet veel geslapen heb maar dat halen we wel in.
tot snel,
Ruben

zondag 23 maart 2008

Thuis weer

Hee iedereen,
Nou we lagen weer een midweekje in ijmuiden, dat was heel leuk. Ben met Suzanne naar hotel geweest en heb familie weer even gezien. Bart kwam gister nog even op het schip kijken en dat was ook gezellig.
Toen we aan boord kwamen bleek onze oude hut een grote teringzooi te zijn. We hebben namelijk voor 9 maanden eten aan boord en dat hadden ze o.a. daar neergegooid, zo over onze spullen heen. Dat was dus ff sjouwen om alles vrij te krijgen.
Na 1 nacht in onze nieuwe hut konden we weer verhuizen omdat een duitser op staande voet ontslagen was omdat hij dronken was, wij kregen zijn hut. Mooi hutje, helemaal ingericht maar we moeten over 3 weken ofzo (als we er zijn) weer weg want dan komt de orginele bewoner terug. Waar we dan heengaan is voor iedereen nog een vraag. Nouja deze hut is in ieder geval gezelliger dan het ziekenhuis.
Arjo en ik moeten nu in het kanaal de duitse 1e en 2e stuurman in de gaten houden, zij kennen het schip namelijk helemaal niet en ze zijn duits dus ja.. Dat betekent dat er van 1900 tot 0700 iemand van ons boven moet zijn. Ik doe van 0100 tot 0700. En Arjo dus de rest.
's middags ga ik naar beneden naar de machinekamer en Arjo op de brug maar we moeten even kijken hoe dat gaat want het kan zo maar weer veranderen natuurlijk.
Nou we zijn nu weer op weg, naar panama deze keer. we maken nog ergens een stop maar het is nog niet bekend waar. (Las Palmas/Rio) Komt goed natuurlijk, dat is het motto van iedereen hier geloof ik altijd.
Nou tot snel maar weer,
Groet,
Ruben

donderdag 13 maart 2008

Hallo

Hallo iedereen,
Tijd niks meer laten horen geloof ik. Het was weer storm maar nu is het lekker en liggen we weer te vissen. Er zijn hier nog maar 2 PP schepen, de rest is scandinavisch. De laatste dagen waren best druk. Er ging een hele grote elektromotor stuk toen ik hem starte en daar zijn we een dag mee bezig geweest (had ik dat al geplaatst?) net belde de schipper naar beneden dat er misschien een lijn in de schroef zat. We hopen nu heel erg van niet, want dat zou kut zijn aangezien we geen duikuitrusting aan boord hebben. Nou het leven is verder gewoon goed. We eten alleen elke dag 2x aardappelen en die komen nu echt heel erg mijn neus uit. Gewoon echt het smerigste eten elke dag 2x, nooit wat anders, nja heel incidenteel.
Laat snel meer horen,
Groet,
Ruben

maandag 10 maart 2008

Bijzonderheden

Hee iedereen,
Iedereen vraagt zich waarschijnljik af waar de naam Helen Mary vandaan komt. Het zit zo. Alle PP schepen zijn vernoemd naar familie van de directeuren. Helen en Mary zijn de vrouwen van dhr Parlevliet en vd Plas. Ze zijn beide afkomstig uit Ierland. Daarom de niet oerhollandse naam dus.
Op een van de eerste reizen van dit schip is er ook een greenpeace man geweest die zich aan de gewichten heeft geketend. Onze tactiek tegen dit soort is ze gewoon uitnodigen op de koffie. Dan kunnen ze het in ieder geval niet in hun campagne gebruiken.
De vis. Blauwe Wijting wordt vismeel van gemaakt. Zit in kattenvoer en de rest gaat naar de derde wereld. Veel eiwitten dus dat is goed voor afrikaantjes. Soms wordt het ook gebruikt in vissticks of kibbeling.
Zo Noudat is allemaal wel intressant denk.
Groet,
Ruben

zondag 9 maart 2008

Wind

Hee

alles wel hier, we hebben al drie dagen veel wind en lagen dwars op de golven dus ik werd op een gegeven moment zo door de werkplaats heengesmeten en onze hele kamer lag overhoop. Het is nu wat rustiger. In de machinekamer veel werk. Filters schoonmaken, inpakmachine gaat steeds stuk en als we even niks hebben laat Krijn me van alles zien en legt alles uit. Heel leuk dus. Volgende week ergens thuisstomen en ik heb er zin in.

Groeten,Ruben

woensdag 5 maart 2008

Defecten

Hee iedereen,
gisteren was de storm voorbij en gingen we vissen, dat gaat goed. Door de storm waren echter 2 hydrauliekpompen omgevallen die niet vaststonden. Deze waren helemaal leeggelopen en beschadigd. De pompen zijn voor op de pacific dus het is nu niet erg maar wel klote natuurlijk.
De biels moest dus leeggepompt worden maar doordat er ook glas gebroken was liepen alle pompen vast. Uiteindelijk hebben we het met emmertjes en trechters in vaten (4 vaten) gedaan. Ook lekte er smeerolie uit de BB hoofmotor weg. Dat was ook een heel gedoe om dat te verhelpen. 2 uur een separator schoonmaken waarna hij het nog steeds niet goed doet. Dat is vanacht ook verholpen.
Nou in ieder geval hebben we genoeg te doen hier. Mijn handen ruiken naar diesel en ik krijg het er met geen mogelijkheid af.
Morgen gaat het weer flink waaien geloof ik dus zullen we wel weer moeten stoppen met vissen en afwachten. Hopen maar dat het meevalt. Laat snel weer meer horen,
Groet,
Ruben

maandag 3 maart 2008

Storm

Hee iedereen,

De wind en zee waren de afgelopen dagen vrij heftig. Het is nu windkracht 10 en de golven zijn enorm. Daar kan je geen mooie foto's van maken dus dat is jammer. Voor iedereen die de perfect storm gezien heeft.. Daar lijkt de zee wel een beetje op. Met steile golven en heel veel witte strepen en brekers. We kunnen nu niet vissen (bij uitzetten en halen is het te gevaarlijk voor de mannen achterop) Maar iedereen vind het wel een mooi gezicht geloof ik. Het bootje heeft wel slechter weer meegemaakt evenals de schipper dus we zullen niet zo snel vergaan hor, wees gerust. Er zijn hier ook genoeg gelovige mensen dus het zal gods torn ook niet zijn =) Nouja alles gaat dus goed alleen we komen zo natuurlijk nooit meer vol voor we weer teruggaan.

Tot snel, Ruben

zaterdag 1 maart 2008

MK

Hee iedereen,
Nou ik loop nu in de MK en dat is heel leuk. Veel meer te doen dus minder tijd voor je uit staren. Heb gister en eergister pompen gemaakt, freon gechecked en een separator schoongemaakt. Vandaag meegelopen met de lasser. Een rus en een hele goede. Geef hem een aantal stukken metaal en hij maakt alles wat je wil, met een glimlach. dus dat is leuk. Een beetje echt leren lassen enzo.
We hebben heel veel wind en het schip dreunt helemaal na als we een golfraken dus we kunnen niet vissen en morgen waarschijnlijk ook niet. Op het vlaggeschip (Annelies Ilena) is al een matroos gewond geraakt door een golf (voor degene die deadliest catch kijken) maar niet ernstig ofzo hor. We zijn gisteren in een baaitje in Ierland geweest, een heel mooi gezicht was dat al die rotsen enzo. Mooi land Ierland. Daar kregen we black boxes van een klein bootje en daarna voeren we weer weg. We zitten nu op 52N 13W en liggen dus met heel veel vissers op de wind te wachten tot het overtrekt.
Laat snel weer wat horen.
Groet,Ruben